Vita och starka tänder är något vi alla vill ha, men många av oss får med åren missfärgningar på våra tänder. Mycket av detta går att förebygga genom att sköta sin munhygien väl, att besöka sin tandläkare med regelbundenhet men även att undvika produkter som gör att tänderna blir missfärgade. Tilläggas skall att vissa sjukdomar och mediciner kan göra tänderna missfärgade. Detta är vanligast bland barn, men drabbar även vuxna.

förebygga missfärgade tänder

Produkter som gör tänderna missfärgade

Den vanligaste orsaken till missfärgade tänder beror på saker som du äter och dricker som gör tänderna gulare och/eller mörkare. Några av de absolut största bovarna, som du säkert redan känner till, är kaffe och tobak, men listan är längre; cola, te, rödvin, soja, rödbetor, blåbär, balsamvinäger och vissa kryddor som t ex curry och gurkmeja kan också efterlämna spår på dina tänder. Att komma ihåg är att det inte gör något om du äter eller dricker födoämnen som kan missfärga tänderna ibland, men om det är något du gör med regelbundenhet är risken för spår på tänderna större.

Hur kan jag undvika att få missfärgade tänder?

Absolut enklast är självklart att ta hand om sina tänder väl och ha en god munhygien, men även att undvika mat som fräter och missfärgar tänderna. När du äter eller dricker väldigt varm eller kall mat, så missfärgas tänderna lättare då porerna i emaljen öppnas upp vid kalla eller varma temperaturer, dricker du t ex läsk är sugrör att föredra för att undvika kontakt med tänderna. Dricker du mycket kaffe kan en skvätt mjölk faktiskt göra drycken mindre skadlig för tänderna! Att borsta tänderna noga och att använda tandtråd varje dag kan göra under för tänderna!

Vad kan jag göra om mina tänder redan är gula eller missfärgade?

Ibland kan det räcka att gå till tandläkaren och ta bort plack och beläggningar och att få sig en tandputs, men ibland har missfärgningarna trängt djupare. Då krävs oftast någon form av tandblekning för att råda bot på missfärgningarna. Vi rekommenderar starkt att du alltid tar kontakt med din tandläkare innan du startar en behandling hemma. Vissa produkter kan skada emalj och slemhinnor! De tandblekningsmedel som vi använder i tandvården är så milda att de inte skadar tänderna och tar bort dina missfärgningar på skonsammast möjliga sätt.

Om du upplever att du har problem med missfärgade eller gula tänder är du välkommen på en konsultation. Vi hjälper dig och undersöker dina tänder för att du ska få vackrast möjliga leende! Vill du läsa mer om vilka tandblekningsmetoder vi använder kan du titta här.

© Copyright Tandläkare David Izgin AB | Skapad av Boxmedia

Behöver du Akuttid?        073-736 02 44